top of page

TÖVBE HATADAN YÖNME ve İYİLİĞE YÖNELME EYLEMİDİR

  Tövbe, hem kul,hemde Allah ile ilşkisi olan bir davranıştır.Kul, Allah'ın çağrısına uyarak hatasından tövbe etmekle,tövbenin kendisi ile ilgili yönünü gerçekleştirmiiş olur.Allah,kullarına tövbe fırsatını bahşetmekte ve bunun da ötesinde onları tövbeye çağırmaktadır.Allah'ın kullarından istediği tövbe,kalplerdeki hislerle ve dillerdeki kelimelerle sınırlı kalmayıp,davranışlara da yansıyan tövbedir .

   Tövbe eden insanın sadece kötü fiilleri terk etmrklr kalmayıp eski günahlarınıda telafi edici davranışlara yönelmesi istenir.İyi ameller işleyenlerin tövbesi kabul edilir ve Allah'ın rızasını kazanır .

(Taha s./82. ayet)وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَى 

'' Evet,ben tövbe eden,inanan,iyi iş yapan sonra da doğru yolda giden için çok bağışlayıcıyım.''

  Tövbeden sonra günahları telafi edecek iyi işlere yönelmek,kişinin tövbesinin devamı açısından da önemlidir.Sadece tövbe edip ardından Allah'ın affını elde etme çabasına girmeyen ve iyi işler yapmayan kişi;günahtan dolayı rahatsız olan vicdanını rahatlatamaz. Bu rahatsızlığın,onu tekrar günah işlemeye götürebilir.

Nerede olursan ol,Allah'tan kork vve işlediğin günahın hemen ardından,onu yok edecek bir iyilik yap.''(Tirmizi,Sünen,'Birr',55)

  İşlediği günahtan tövbe eden kişi,eski günahlarını tümüyle yok etmek için,ibadet dışında kalan hayırlı işlere yönelebilir.Bu hayırlı işler günahların affına vesile olmaktadır.

  Ben kime iyilik yapıcam diye düşünmeye gerek yok.En basit yolda yürürken  yoldan gördüğümüz bir taşı kaldırmak,bir teyzenin poşetlerini taşımak,insanlara tebessüm etmek gibi şeylerlede iyilik yapmış oluruz.

2017/2018 BAYBURT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page